Şapkalı Bir Adam: Sait Faik Abasıyanık
Bugüne kadar birçok yazarın biyografisini okumuşsunuzdur. Gerek üslup gerekse bağlam bakımından beğendikleriniz olduğu kadar beğenmedikleriniz de olmuştur. Kimi yazılar kendilerini okutmazken bıktırmışta olabilir. Belirli bir kalıp içerisine sıkıştırılmış bir yazar hayatı anlatısı kadar boğucu yazı bulmak çok zor… Sizde fark etmişsinizdir “Yaptı, etti, gitti, oldu, bitti…” şeklinde bir sonla biten yazılardan bahsediyorum; basma kalıptan öteye geçemeyenlerden… Yani hakkında yazdığı yazarın dünyasına giremeyen yazarın kaleminden sızan çatlaklar olarak görüyorum bu durumu. Kendini tamamlayamayan bir “eksik”.
Yazarların hayatlarındaki ve sanatlarındaki sırat çizgiler her daim ilgimi çekmiştir. Özel hayat ya işte illa içine girilecek, yazarın o anki ruh haleti hakkında mülahazalar edilecek.
Sizlere bu hafta oldukça “ağır” bir kitaptan söz etmek istiyorum tavsiye niteliğinde. Ne içeriğine fazla gireceğim ne de alıntılarla kimseyi boğacağım. Sözünü ettiğim kitap, Türk Dil Kurumu Yayınları’ndan 1983 tarihli çıkan Muzaffer Uyguner’in kaleminden: Sait Faik Abasıyanık.
Birçok kitap gibi yazılmak için yazılan bir kitap olmaktan öte yazar için yazılan bir kitap olduğu daha ilk sayfada Sait Faik ile ilgili etraflıca bir yaşamöyküsü yazılmadığından dem vurularak belirtiliyor. Bu konuda birkaç denemeden ve geniş bir araştırmadan sonra bu kitabın oluşturulduğu belirtiliyor.
Yaşamının anlatıldığı kısım 5 bölümden oluşuyor. Bunlar sırasıyla, Çocukluğu, Çocukluktan Sonrası, Yurtdışında, İstanbul’da Geçen Günler ve Ölüme Doğru. Yaşamını olurken kendinizi hikâyenin içinde bulacaksınız. Sait Faik ile Adapazarı’ndan İstanbul’a, Bursa’dan Grenoble’a yolculuk edecek, Fransız Alp’lerine hayran kalırken, içki evlerinde birbirinden farklı milletten insanlarla saatler süren tartışmalara oturacaksınız. 10 Mayıs’ı 11 Mayıs’a bağlayan gecenin sabahında ise saat 02,35’te özofaj kanaması nedeniyle kaldırıldığı Marmara Kliniğinde gözlerini yumarken başında duracak 12 Mayıs 1954 günü Şişli Camiinden kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa vereceksiniz.
Sanatı da 5 bölümde anlatılmaktadır. Özellikle, öykülerinin konuları, dil anlayışı, sözcük hazinesi kısımları dikkate değer diğer ipuçları.
Muzaffer Uyguner rehberliğinde çıkılan Sait Faik Abasıyanık turunun bir diğer bölümü Sait Faik’in yayımlanan 20 kitabı üzerine verilen kısa bilgiler… Ve en dikkat çekici bölümü ise “Sait Faik Abasıyanık Kaynakçası” olacağından eminim. Öyle ki yurtiçi ve yurtdışındaki makalelerden tutunda hakkında yazılan tezlere kadar Sait Faik ile ilgili çıkan bütün yazıların bilgilerini bu bölümde bulabilirsiniz.
Türk öykücülüğünün kilometre taşlarından biri olan Sait Faik hakkında yazılan bu değerli kitabı, öykücülerin olduğu kadar edebiyata ilgi duyanlarında bulundurmalarında fayda var diyerek sözü burada bitiriyorum: O’nu hep şapkalı fotoğraflarından tanıyoruz, biraz daha ileri gidip şapkanın ardındakileri görmeye ne dersiniz?